Curs programare creativa

pentru copii cu varsta intre 11-14 ani

curs programare copii

   Categorie varsta: 11-14 ani:   

   Durata sedinta: 120 minute:   

   Frecventa: 1 sedinta/saptamana:   

Vrem si noi!

Numele si prenumele parintelui*

Numele si prenumele copilului*

Adresa de email*

Telefon*

Programarea creativa este despre creativitate. Informatica și domenii legate de calcul au fost mult timp introduse tinerilor într-un mod care nu este conectat la interesele și valorile lor (subliniind detaliile tehnice asupra potențialului creativ). Programarea creativa sprijină dezvoltarea de conexiuni personale la programare, prin atragerea catre creativitate, imaginație și interese.

 

Programarea creativa este despre împuternicire. Mulți oameni tineri cu acces la calculatoare participa în calitate de consumatori, mai degrabă decât ca designeri sau creatori. Programarea creativa pune accentul pe cunoștințele si practicile fundamentale de care tinerii au nevoie pentru a crea tipuri de medii de calcul dinamice și interactive care sa se bucure în viața lor de zi cu zi.

 

Programarea creativa este despre programare. Participarea la crearea de obiecte computationale pregătește tinerii pentru mai mult decât o carieră ca oameni de știință sau programatori. Aceasta sprijină dezvoltarea tinerilor in gândirea computaționala – persoane care pot prelua din conceptele de programare, practici și perspective si sa le transpuna în toate aspectele vieții lor, in mai multe discipline și contexte.

 

Folosind aceste concepte, ajutam tinerii sa isi formeze o gandire logica si sa o foloseasca in crearea de programe si de jocuri care sa foloseasca unul sau mai multe personaje create de ei. Astfel, in timp, vor sti sa foloseasca gandirea computationala in orice context, lucru care va duce la evolutia lor ca oameni care isi pot asuma raspunderi si care pot lua decizii bune, bazate pe dovezi reale. De asemenea, acest curs face introducerea catre materia „Informatica” predata in licee, lucru care le va face trecerea mult mai usoare catre urmatorul ciclu de invatamant. In plus, gandirea logica ii va ajuta la multiple materii viitoare care necesita analiza.

 

Programa cursului este gandita de Harvard Graduate School of Education si este adaptata pentru persoane care nu au mai avut interactiuni in trecut cu niciun fel de limbaj de programare. Aceasta a fost conceputa cu ajutorul a zeci de cadre didactice si profesori universitari impreuna cu elevii acestora. Platforma pe care se va lucra se numeste Scratch si este dezvoltata de MIT (Institutul de Tehnologie Massachusetts).

 

Din punct de vedere al echipamentelor folosite, tinerii vor avea laptopuri individuale pe care vor lucra, toate activitatile vor fi sustinute de profesor in paralel si afisate cu ajutorul unui videoproiector. In plus, pentru activitatile pe calculator se vor primi ghiduri printate pentru a-i ajuta pe cursanti sa descopere programarea in stilul propriu, fara a fi influentati de modul de gandire al altora. In ceea ce priveste activitatile care nu implica calculatorul (activitatile de introducere catre lumea programarii), acestea vor fi sustinute cu ajutorul echipamentelor tehnologice sau a diverselor elemente de recuzita pentru a stimula creativitatea tinerilor.

 

Cursul de programare creativa isi doreste sa se departeze de stilul de predare clasic unde informatia este transmisa intr-o singura directie (profesor-elev) si sa indemne catre gandire si catre experimentare, cu interventii minimale doar pentru ghidarea tinerilor. Aceasta abordare va duce ulterior la asimilarea informatiilor descoperite fara a mai fi nevoie de invatare acasa a elementelor de teorie. Ideea pe care de bazeaza cursul este aceea de a indemna tinerii sa descopere lumea programarii si sa isi doreasca sa afle cat mai multe parti ale acestei lumi.