Sfaturi despre contactul copilului cu tehnologia


 
Începând cu primii pași, principalul punct de atracție îl constituie televizorul sau calculatorul, în fața cărora ar sta ore în șir, fără întrerupere.
 
Nu-ți lăsa copilul să descopere singur aceste dispozitive electronice și să le folosească după bunul plac. Introdu-le cu precauție și măsură în viața lui, la vârsta potrivită!
 

technology
 
1. Fă-i cunoștință cu tehnologia la vârsta potrivită.

 
Copilul începe să își lase amprentele degetelelor pe tabletă sau laptop încă de la vârsta de 1 sau 2 anișori.
 
Manevrează telecomanda sau smartphone-ul încă de când își dezvoltă primele abilități de motricitate fină.
 
Cu toate acestea, nu este indicat să îl lași să ia contact cu tehnologia la o vârstă foarte mică. Specialiștii te sfătuiesc să aștepți până la vârsta preșcolară pentru a introduce tehnologia printre preocupările copilului.
 
Sub 3 anișori, copilul este prea mic pentru a înțelege cum funcționează aceste dispozitive.
 
Până la această vârstă, este recomandat ca procesul învățării să fie mijlocit de experiență, prin explorarea simțurilor și din interacțiunile cu ceilalți.
 
Sunt esențiale în procesul dezvoltării lui fizice, emoționale, sociale și chiar intelectuale.
 
Statul fără măsură în fața calculatorului contribuie, în cel mai bun caz, la dezvoltarea intelectuală, dar nu și la cea socială sau fizică a celui mic.
 
Dimpotrivă, favorizează sedentarismul și încurajează dependența de aceste gadgeturi.
 
 

2. Află care sunt beneficiile introducerii tehnologiei in viața copilului.

 
La vârsta de 3 anișori, copilul este pregătit să ia contact cu tehnologia și are de beneficiat de pe urma explorării și manipulării acestor dispozitive.
 
În epoca modernă, copiii preșcolari devin deja utilizatori media activi.
 
Pentru a introduce în mod adecvat tehnologia în viața copilului tău, este important să știi de ce are de beneficiat copilul de pe urma ei.
 
Prin intermediul e-book-urilor, tabletelor, laptop-urilor special create pentru copii și a altor dispozitive electronice cu care ia contact, copilul își poate îmbunătăți memoria.
 
Poate învăța bune maniere și informații noi și are ocazia să deprindă o mulțime de alte abilități intelectuale importante.
 
Copilul învață, cu ajutorul anumitor dispozitive electronice, să citească mai repede, să numere și să identifice litere, animăluțe și alte lucruri, iar pe baza jocurilor cu personaje care vorbesc, își dezvoltă vocabularul și limbajul.  
 
 

technology-web-development
 
3. Supraveghează timpul petrecut în fața gadget-urilor și conținutul la care este expus.

 
Beneficiile utilizării gadgeturilor de ultimă generație în dezvoltarea copilului apar doar atunci când acestea sunt introduse cu măsură și sub supraveghere atentă în programul copilului.
 
Prichindelul nu trebuie lăsat să le descopere singur și să le folosească după bunul plac.
 
Expunerea copiilor la dispozitive electronice trebuie să fie moderată și controlată cu atenție de către părinți.
 
Tu, ca părinte, trebuie să fii părtaș la modul în care copilul descopera și folosește dispozitivele electronice, mai ales la vârste fragede.
 
Controlarea timpului petrecut în fața acestora și verificarea conținutului la care este expus sunt esențiale pentru prevenirea dependențelor de calculator sau televizor, care au devenit un pericol major, astăzi, în rândul tinerilor de pretutindeni.
 
Timpul petrecut zilnic în fața televizorului sau calculatorului nu trebuie să depășească mai mult de 30-60 de minute la copiii de 4-5 ani, nu mai mult de o oră la cei de 6-7 ani și niciodată peste 2 ore la adolescenți.
 
 

Expunerea la conținuturi adecvate vârstei lui, atât la televizor, cât și la calculator, îl învață cum să le folosească responsabil și îl protejează de pericole.
 
Monitorizarea timpului petrecut în fața lor și impunerea unor reguli clare cu privire modul lor de folosire reprezintă două măsuri importante care trebuie luate din primul moment în care copilul atinge aceste dispozitive.