Copiii și dependența de tehnologie


 
Cum din educația modernă a copilului nu poate lipsi tehnologia, se impune, totuși, o relație moderată cu aceasta.
 
Pentru o dezvoltare armonioasă, sunt necesare anumite reguli.
 
 

1. Tehnologia și temperamentul.

 
Tehnnologia este, fără îndoială, extrem de utilă, dar oare ea îmbunătățește empatia și armonia copiilor cu cei din jur, sau doar îi face mai cufundați în sine și izolați?
 
Lumea întreagă e la un click distanță. Informația e mai aproape ca niciodată, iar timpul de căutare se măsoară în secunde. În timp ce tehnologia a dezvoltat educația, medicina și modul nostru de a vedea lumea, aceasta s-a transformat și într-o primă sursă de conflict între părinți și copii.
 
Anumiți copii nu sunt încântați atât de mult de ideea de tehnologie. Aceștia au tendința de a trăi viața mai din plin, de a se implica în numeroase activități, de a practica diverse hobby-uri.
 
În același timp, există o a doua categorie de copii, „dependenții de tehnologie”. Din dorința de a evita o realitate frustrantă, care deseori îi depășește, aceștia se închid într-o lume virtuală.
 
Tehnologia devine un zid între copii și ceilalți, evitând astfel comunicarea și contactul cu lumea reală. Devin mai conectați la calculator, laptop, tablete sau telefoane, dar și mai distanți față de ceilalți.
 
În cazul în care copilul tău petrece majoritatea timpului jucând jocuri pe calculator sau navigând pe internet în detrimentul ieșirilor cu prietenii sau al altor activități, cel mai probabil e dependent de tehnologie.
 
 

2. Dependența de tehnologie.

 
Tehnologia începe să semene din ce în ce mai mult cu o dependență. Ca în cazul oricărui tip de dependență, cu cât aceasta crește, anumite funcții personale scad.
 
Certurile dintre părinți și copii cresc odată cu această nevoie de a avea mereu acces fie la telefon, la tabletă, la laptop etc., un număr din ce în ce mai mare de ore pe zi.
 
Copiii dependenți de tehnologie pot manifesta izolare socială, abilități de socializare reduse, stări emoționale schimbătoare, impulsivitate, stima de sine scazută, chiar și probleme de somn.
 
Un parentaj bun necesită impunerea unor limite și stabilirea unor reguli în privința obiceiurilor ce pot deveni nesănătoase. Faptul că accesul la tehnologie depinde de tine, poate preveni tendințele spre dependență.
 
 

3. Greșeli și reguli pentru corectarea lor.

 
Cele mai mari greșeli pe care părinții le fac în privința accesului la tehnologie sunt în principal legate de lipsa limitelor impuse în utilizarea internetului sau a altor preocupări similare.
 
 
Pentru a contbbdeb3a9cd19b3e5d14af0bc5897a139racara acest interes al copilului, ar trebui să aveți un program de familie, în care să desfășurați anumite activități ce nu implică niciun mijloc tehnic.
 
Dacă vrei cu adevărat să fii un bun exemplu pentru copilul tău, atunci când vă jucați împreună sau petreceți timp de calitate în orice alt mod, lasă telefonul deoparte. Îl poți pune pe modul silențios pentru a nu-l lăsa să îți distragă atenția.
 
Copiii au personalități diferite și ceea ce funcționează pentru unul, poate avea un efect total opus asupra altuia. Totuși, cu cât un copil devine mai dependent de tehnologie, cu atât va fi mai greu să-l convingi să renunțe la ea. Ca în alte aspecte ale vieții, prevenția este cea mai sănătoasă.
 
Stabiliți intervale de timp în care niciun membru al familiei să nu utilizeze tehnologia. Petreceți timpul acesta făcând alte activități prin casă sau afară: jucați-vă, citiți, plimbați-vă, etc.
 
Creați un orar cu perioade delimitate pentru diferite activități (de ex: timp pentru realizarea temelor și timp pentru navigat sau jucat pe internet).
 
Atunci când intervine un program fix, discuțiile legate de acest subiect se diminuează sau dispar.
 
În general, părinții abordează, în privința jocurilor pe calculator, un program în timpul săptămânii și altul în weekend. Spre exemplu, în weekend – două ore pe zi, iar în timpul săptămânii doar o jumătate de oră de stat la computer.
 
Evită să introduci un televizor, computer sau laptop în camera copilului. Acestea își au locul într-un spațiu comun (livingul, spre exemplu). În felul acesta este posibilă supravegherea mai eficientă a timpului petrecut de cel mic în compania lor.
 
Nimic nu poate înlocui socializarea și comunicarea, iar timpul petrecut cu ochii într-un ecran nu face decat să favorizeze lipsa acestora. Cheia este echilibrul între uzul de tehnologie și alte activități, pentru a evita o viitoare dependență de aceasta.