Copilul tău ar putea fi prea tânăr pentru tehnologie?

În calitate de părinte, simți o mare bucurie când copilul tău este cu un pas înaintea ta. Astfel, atunci când copilul tău îți poate deschide iPad-ul sau poate să-i formeze rapid numărul de telefon al tatălui său, te simți un părinte mândru.

Cu toate acestea, te-ai gândit vreodată dacă această inițiere în tehnologie la vârste fragede, precum 3 și 5 ani, este o decizie înțeleaptă? Ar putea împiedica dezvoltarea creierului celui mic în orice fel?

images (3)Părinții nu sunt singurii care introduc copiii mici în lumea gadget-urilor (smartphone-uri și tablete).

Școlile moderne au în prezent scopul de a crea săli de clasă inteligente, incluzive și interactive, înlocuind treptat materialele tipărite cu tablete.

Astfel, un copil de 6 ani este foarte competent în utilizarea unui laptop, smartphone sau tabletă.

Acest aspect te aduce la întrebarea principală – Cât de tânăr este copilul tău pentru tehnologie? Ar fi vârsta de 6 ani potrivită sau ar trebui să aștepți până la 10-13 ani?

De fapt, nu există o vârstă impusă. Totul depinde de modul în care copilul utilizează tehnologia.

Copiilor sub 4 ani nu ar trebui să li se acorde niciun fel de obiecte „gadget”. Ar putea cauza dependența de tehnologie la o vârstă fragedă.

Timpul petrecut în fața ecranului, pentru copiii de grădiniță, nu ar trebui să depășească mai mult de două ore pe zi. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea dezvoltării creierului are loc în acești ani inițiali.
kids-on-the-computer1

Deși nu există un impact negativ dovedit asupra creierului copiilor, unii cercetători sugerează că aceasta împiedică creativitatea.

Pe măsură ce copiii petrec din ce în ce mai mult timp în interiorul unei alte lumi, se limitează posibilitatea unor exerciții fizice, precum și a socializării.

Acest lucru se poate dovedi dăunător pe termen lung. Ar putea afecta, de asemenea, reacțiile emoționale ale celor mici.

Copiii care folosesc internetul (la orice vârstă) sunt, de asemenea, expuși la riscul de a fi agresați online. Ei nu sunt capabili să depisteze conținutul autentic al unui site și, prin urmare, cad ușor în plasa escrocilor.

bambina che gioca con il computerDe asemenea, cele mai multe site-uri nu permit copiilor sub vârsta de 13 ani să se înregistreze pentru serviciile lor – acest lucru are un scop bine definit.

Copiii mai mici ar putea fi expuși la conținut și imagini inadecvate care pot influența în mare măsură perspectiva lor și felul în care au fost crescuți până la acel moment.

Tehnologia este o sabie cu două tăișuri, deoarece este un mediu activ, spre deosebire de televiziunea care este un mediu pasiv.

Ajută la stimularea diferitelor părți ale creierului, dar o suprasolicitare poate fi dăunătoare. Acest lucru poate face ca mintea copiilor să fie hiperactivă și dificil de calmat la o vârstă mai înaintată.

computerLumea se bazează pe tehnologie.

Există o altă parte a dezbaterii. Tehnologia nu este atât de rea. Aceasta poate contribui la dezvoltarea abilităților considerate esențiale într-o epocă digitizată.

Poate avea un impact pozitiv asupra învățării, atenției, memoriei și dezvoltării sociale, cu condiția utilizării sale în mod corect. O parte din responsabilitate îți revine ție ca părinte, iar cealaltă jumătate este responsabilitatea profesorului.

images (3)Acasă trebuie să te asiguri că prichindelul utilizează tehnologia numai din motive adecvate. Când copilul este foarte mic, poți selecta aplicațiile și jocurile la care are acces. De asemenea, trebuie să îi restricționezi timpul la o oră rezonabilă.

Jocurile fizice, interacțiunea cu alți copii, jucatul cu jucării sau ajutarea ta cu treburile casei ar trebui să îi ocupe întotdeauna mai mult timp copilului.

În școli, tehnologia ar trebui utilizată ca o resursă pentru a îmbunătăți experiența de învățare. Nu ar trebui să fie folosită ca un substitut pentru materialele didactice tradiționale.Children-smartphone-tablet-screens

Învățarea ar trebui să atingă echilibrul între tehnologie și activitățile practice și pe suport-hârtie. Utilizarea tehnologiei în sălile de clasă ar trebui să fie realizate cu măsură.

Consensul general este că utilizarea tehnologiei poate fi benefică dacă este utilizată responsabil și la vârsta potrivită. Permite-i copilului tău să exploreze tehnologia!