Cum să-ți pregătești copilul pentru primul an școlar

copilasscoalaaa
 
Cum noul an şcolar va începe în curând, părinţii se agită să-i pregătească pe micuţi pentru prima zi de şcoală din viaţa lor. Aceasta este o etapă foarte importantă în viaţa copilului şi nu este deloc un pas uşor. 

 
 
 
8_1

1. Încrederea îi măreşte copilului capacitatea de adaptare.

 
Începerea şcolii constituie o separare pe care unii copii o suportă mai greu ca alții. Unii copii țipă, plâng, dau din picioare, se agață disperați de fusta mamei. Alții reacționează doar printr-o privire visătoare și curioasă!
 
Copiii care au mers deja la grădiniță vor avea reacții mai puternice, fiindcă au avut ocazia deja să treacă prin acest proces de separare (și încă într-un mod treptat). Nivelul de încredere și de siguranță personală al copilului este crucial în acest proces de separare.

 

Supraprotejându-l, îl impiedici pe copilul tău să ia decizii și mai ales să-și asume riscuri normale în viață, care fac din el o persoană mai autonomă și aptă să facă față schimbărilor.
 
Prin urmare, ar fi de dorit să-i oferi mai multe ocazii să trăiască noi experiențe, pentru a-și putea spori capacitatea de adaptare și a-și clădi stima de sine. Acest lucru îi va permite să înfrunte mai senin micile provocări ale vieții, printre care începerea școlii.

 
 
images (5)

2. Autonomia îl determină pe copil să se descurce singur.

 
Prezenţa unei singure învăţatoare pentru toată clasa cere din partea copilului mai multă inițiativă și autonomie, ca atunci când trebuie să-și aranjeze singur ghiozdanul și cutia cu mâncare, să-și pună haina în cuier, să se îmbrace cu ținuta de sport, să-și șteargă nasul, să meargă la toaletă etc.
 
Iată responsabilitățile pe care copilul tău va trebui să fie capabil să le îndeplinească singur:
 
·    să se îmbrace singur;
·    să meargă singur la toaletă;
·    să se spele pe mâini;
·    să-şi lege şireturile;
·    să-şi ordoneze hainele şi rechizitele;
·    să mănânce singur un sandwich;
·    să aiba grijă de lucrurile lui.

 
preschoolgirl;

3. Socializarea creează relaţii bune cu profesorii şi colegii.

 
Capacitatea copilului de a intra in relație cu alți prieteni și colegi facilitează în mare măsură adaptarea și integrarea copilului în lumea școlarilor.
Această socializare incude într-o primă fază invățarea abilităților sociale de bază:
 
·    să spună „te rog” şi „mulţumesc”;
·    să-şi aştepte rândul;
·    să înveţe să-şi sufle nasul, nu să-l şteargă cu mâneca;
·    să accepte şi ideile celorlalţi;
·    să se scuze;
·    să recunoască când greşeşte;
·    să nu mintă etc.

 

Socializarea este, totodată, capacitatea de a intra în relație și de a se deschide față de ceilalți.  Copiii care nu au avut ocazia să intre în contact cu prieteni sau copiii supraprotejați, timizi sau nesiguri, pot resimți dificultăți de socializare.